Veelgestelde vragen
Koorts komt veel voor bij kinderen, vooral bij kinderen jonger dan 5 jaar. Een kind heeft koorts als de temperatuur in het lichaam 38 graden of hoger is.
Hoe moet je koorts meten?
Meet de temperatuur met een thermometer in de anus (poepgaatje). Dit is het meest betrouwbaar. Een oor-thermometer is makkelijk, maar minder betrouwbaar. Bij kinderen jonger dan 3 maanden is een oor-thermometer niet geschikt. De ingang van het oor is nog te klein om goed te kunnen meten.
Wat moet je zelf doen?
Als je kind koorts heeft, hoeft het meestal niet naar de huisarts. Koorts is vaak een normale reactie van het lichaam op een bacterie of een virus. Geef een kind met koorts extra drinken. Je hoeft geen medicijnen te geven tegen de koorts.
Meestal gaat koorts binnen een week vanzelf over.Wanneer bel je wel de huisarts?
Er zijn situaties waarin je wel de huisarts moet bellen.
Klik hier voor het overzicht met klachten wanneer je direct de huisarts of de huisartsenspoedpost moet bellen als je kind koorts heeft.Meer informatie
Kijk voor meer informatie op Thuisarts.nl of download de folder Mijn kind heeft koorts
De medewerkers van de Huisartsenspoedpost Gorinchem bieden je graag de juiste zorg. Dat kan alleen als je ze daar de kans voor geeft. Sta ze dus rustig en respectvol te woord!
Op de huisartsenspoedpost mag je alleen foto- of filmopnames maken van jezelf. Er mogen geen andere patiënten of medewerkers herkenbaar te zien of te horen zijn.Respectvol naar elkaar
Op de Huisartsenspoedpost Gorinchem gaan wij respectvol met elkaar om. Medewerkers en patiënten moeten zich veilig voelen. Overlast voor andere patiënten en onze medewerkers staan wij niet toe. Bij ernstige overtreding van onze regels doen wij aangifte bij de politie.
Op de Huisartsenspoedpost Gorinchem accepteren wij geen verbaal of fysiek geweld of andere vormen van overlast. Ook discriminatie, bedreiging of poging tot, sexuele intimidatie, alcohol en drugs, wapens en munitie, en vernieling of diefstal van eigendommen staan wij niet toe.
Alle medewerkers van de huisartsenspoedpost doen hun werk zo goed en nauwkeurig mogelijk. Zij werken hard om iedere patiënt het juiste advies of de beste zorg te geven. Ben je goed geholpen en blij met onze zorg? Of ben je toch niet tevreden over de geleverde zorg of over onze dienstverlening? Wij horen het graag.
Hoe kun je een klacht melden?
Je kunt je klacht of kritiek het beste gelijk bespreken met een van onze medewerkers op de huisartsenspoedpost. Zij staan open voor jouw opmerkingen. Zo’n gesprek werkt vaak verhelderend. Het neemt mogelijk al de oorzaak van je klacht weg. Kom je er met de medewerker niet uit of heb je vragen? Dan kun je de klacht melden via het online klachtenformulier.
Klik hier om het klachtenformulier in te vullen.Contact met klachtenfunctionaris
Je ontvangt automatisch een kopie van het ingevulde klachtenformulier in je mailbox. Daarna neemt onze klachtenfunctionaris binnen enkele werkdagen contact met je op.
Wij behandelen je gegevens vertrouwelijk. Onze klachtenfunctionaris is bereikbaar via telefoonnummer 0183 – 64 64 15 of per e-mail kwaliteit@huisartsenzorg.nl.Op onze website staat informatie over ziektes. Je vindt dit bij het kopje ‘gezondheidsklachten‘. Je kunt de informatie lezen in verschillende talen.
Op de website staat ook wat je zelf kunt doen als je ziek bent. En je leest wanneer je naar de dokter moet gaan.Thuisarts.nl
Op de website thuisarts.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte.
Je leest er bijvoorbeeld:- Hoe kun je gezond blijven en voor jezelf zorgen?
- Wat kun je zelf doen als je ziek bent?
- Wanneer kun je het beste een arts bellen?
- Hoe gaat het als je naar het ziekenhuis moet?
- En hoe kun je iemand anders helpen die ziek is?
Je kunt erop vertrouwen dat de informatie klopt. Je eigen huisarts gebruikt deze website ook.
Nee, de huisartsenspoedpost is alleen voor klachten die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten. Neem contact op met je eigen huisarts voor een afspraak.
Een triagist is een doktersassistent die speciaal is opgeleid voor het werk op de huisartsenspoedpost. Zij kunnen snel beoordelen hoe ernstig je klacht is. Je kunt dus vertrouwen op hun deskundigheid. Daarnaast controleert de huisarts op de Huisartsenspoedpost Gorinchem altijd de medische adviezen.
Wil je meer lezen over gezondsheidsklachten? Dat kan. Op onze website kun je een beschrijving terugvinden over de meest voorkomende gezondheidsklachten.
Als je de Huisartsenpost Gorinchem belt, krijgt u een triagist aan de telefoon. Deze assistent is speciaal opgeleid om snel de ernst van de klachten vast te stellen en te bepalen welke zorg u nodig heeft.
Juist bij spoedeisende klachten is het belangrijk dat u vlug de juiste medische hulp krijgt. Wij kunnen telefonisch snel vaststellen wat er voor u nodig is. Als u belt met de Huisartsenpost Gorinchem krijgt u een triagist aan de lijn. Zij stelt u vragen en bepaalt samen met u de urgentie van uw medische probleem.
Het is niet altijd nodig dat u naar de Huisartsenpost Gorinchem komt. Misschien helpt telefonisch advies van de triagist of de huisarts u al voldoende. De triagist kan tijdens het telefoongesprek ook inschatten of u met voorrang hulp moet krijgen. Alleen door goed te plannen, kunnen wij voorkomen dat u lang moet wachten bij een bezoek aan de huisartsenpost.
Voordat u belt, kunt u ook de zelftriage op onze website doorlopen. U bepaalt binnen 1 minuut of u naar de dokter moet.
Zo ziet u of het nodig is om te bellen of dat u misschien beter de volgende dag bij uw eigen huisarts terecht kunt.
Nee, de Huisartsenspoedpost Gorinchem verstrekt geen herhaalmedicatie. Als je medicijnen op zijn, moet je contact opnemen met je eigen huisarts. Die vraagt de herhaalmedicatie voor je aan.
Alleen in zeer acute gevallen schrijft de huisarts op de huisartsenspoedpost een recept voor medicatie uit. Die hoeveelheid is dan voldoende tot het moment dat je op het spreekuur van je eigen huisarts terecht kunt.Er zijn ook bepaalde medicijnen die de huisartsenspoedpost nooit verstrekt.
De Huisartsenspoedpost Gorinchem wisselt medische gegevens uit met je eigen huisarts. Die ontvangt van ons een verslag van je klachten en het advies dat je gekregen hebt. Die informatie is de volgende ochtend om 8.00 uur al in het bezit van je eigen huisarts.
Je moet zelf zorgen voor vervoer naar de Huisartsenspoedpost Gorinchem. Alleen als dit door medische redenen niet kan, komt de huisarts bij de patiënt op huisbezoek.